sâmbătă, 12 decembrie 2009

Fetilitatea si sarcina

Auzim tot mai multe persoane care spun ca se chinuie sa faca un copil dar nu reusesc, chiar daca medical totul este in regula. Inainte de a incepe conceptia trebuie sa avem cunostinte despre fertilitatea, despre zilele in care sunteti cele mai fertile , zilele in care sunteti infertile , zilele cu fertilitatea scazuta, dar totusi in care poate sa apara o sarcina.

In primul rand trebuie sa va cunoasteti bine organismul , sa aveti un ciclu regulat pentru a putea calcula cu precizie mare zilele cele mai fertile. In timpul ciclului menstrual care dureaza 28 de zile , sunt doua perioade- inainte de ovulatie si dupa ovulatie.

Ziua 1 incepe cu prima zi din ciclu. De obicei in jurul zilei 7 , ovulul este pregatit pentru a fi fecundat de catre spermatozoid. Intre zilele 7 si 11 uterul se ingusteaza pentru a putea primi ovulul fecundat. In jurul zilei 14 , ovulul se desprinde , printr-un proces denumit ovulatie, si coboara spre uter. Daca el se intalneste pe drum cu spermatozoidul si se produce fecundatia , ovulul se va lipi de uter si astfel putem vorbi de formarea unei sarcini.

Daca el nu este fecundat se va distruge si va fi eliminat in jurul zilei 25.

Prima parte a ciclului menstrual poate sa difere de la femeie la femeie, sau chiar de la luna la luna si poate varia de la 13 la 20 de zile. Aceasta parte a ciclului menstrual este cea mai importanta deoarce acum se produce ovulatia si tot in aceasta perioada poate sa apara sarcina. Dupa ovulatie ,in functie de organismul fiecarei femei , putem avea o perioada de repaus intre 14 si 16 zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu